Ny forskning: “Plejer” står i vejen for produktiviteten i byggebranchen

Interview med Jon Lerche, Senior Lean Project Manager – Management Consultant – PhD. Student, og Kristian Birch Pedersen, CEO & Founder, M.sc. (VivEng), Master of IT, PhD

På trods af, at der er teknologier tilgængelige, som beviseligt kan løse hovedparten af de udfordringer, der giver overskridelser af tidsplaner og budgetter i byggeriet, spænder ”plejer-kulturer” ben for at metoderne kan implementeres. Det konstaterer Jon Lerche og Kristian Birch Pedersen. De har begge erfaret, at traditionelle metoder til projekt- og risikostyring af byggeriet trumfer nyere og mere intelligente metoder. Alene med det belæg, at ”det plejer vi ikke – så det virker nok ikke.”

Lokationsbaseret tidsplanlægning

PhD. studerende Jon Lerche forsker indenfor optimering af byggeledelse. Han har sat sig for at undersøge, hvilke optimeringsmetoder, der giver mening i de forskellige stadier af processen. I forbindelse med et casestudie, fandt Jon ud af, at lokationsbaseret tidsplanlægning er et af de værktøjer, der kan optimere projektplanlægningen og dermed produktionssystemet, fordi metoden kan skabe takt i opgaverne og en overordnet styring.

Reducering i bemanding

I forbindelse med en risikoanalyse af tidsplanen i etableringen af en vindmøllepark, har Jon erfaret, at man ved bedre planlægning af ressourcer, gennem lokationsbaseret tidsplanlægning, kunne reducere betydeligt i bemandingen, uden at forlænge byggeperioden. Ifølge Jon har “plejer” for stor magt. I mange udbud er det indskrevet, at tidsplanen skal være Gantt-baseret, selvom det gang på gang er påvist, at lokationsbaseret tidsplanlægning giver et langt bedre overblik og en større indsigt i udfordringer i tidsplanen, så der kan rettes op i tide

“I forbindelse med en anden case, kunne jeg, efter en risikoanalyse med afsæt i den lokationsbaserede metode, påvise muligheden for at skabe en langt bedre udnyttelse af ressourcerne. Samtidig koblede jeg aktiviteter i tidsplanen sammen med betalinger og kunne i sidste ende påvise muligheden for at skabe et langt mere økonomisk fordelagtigt cash-flow. Men på trods af synliggørelsen af de åbenlyse fordele, valgte den pågældende virksomhed at fortsætte med den ”gamle” plan. Det er interessant at ”plejer” har så stor magt, når fordelene er så åbenlyse.”  

Man lever i lykkelig uvidenhed, indtil korthuset vælter. Jeg tror, at den enkelte skal have oplevet massive udfordringer på egen krop, før man kan se lyset og vælger en anden vej.”

– Jon Lerche, Senior Project Manager, Management Consultant, PhD. Student

Positive erfaringer skal tegne en ny virkelighed

Jon udtaler: “Der skal et paradigmeskifte til. Vi skal sætte vores lid til de unge, der endnu ikke er præget af “plejer”. Og muligvis kan det præge de ældre i branchen, der vil trække mod “plejer”.” Uddannelse og forsat formidling af positive erfaringer skal tegne en ny virkelighed. Fordelene skal være konkrete og til at forstå. En reduktion i ressourcer fra 80 til 20 mand indenfor samme tidsramme – det er til at forstå og svært at sige nej til.

”Der er nogle få ildsjæle rundt om i byggeriet, som virkelig gør et stort stykke arbejde for at flytte branchen og ændre kulturen. Hos Exigo hjælper vi mange store bygherrer med at implementere teknologier, der kan tage på fx flere supersygehusprojekter, og her var vi aldrig kommet ind, hvis der ikke havde siddet en projektdirektør/projektchef/projektleder med ambitioner om at: ”Det må simpelthen kunne gøres bedre”, og som så har modet til at gå en anden vej.”

– Kristian Birch Pedersen, CEO & Founder, Exigo, Master of IT, PhD

Kontakt

Har du spørgsmål, er du meget velkommen til at tage kontakt direkte til mig.

Bedste hilsner,

Kristian Birch Pedersen
Direktør og indehaver

Telefon: +45 53 55 59 19
Mail: kbp@exigo.dk

PS. Vil du lære mere?

Se vores kommende kurser her (scroll ned i bunden)